Evgenii Legotckoi 1. června 2022 11:26
Boheminium - park miniatur v Mariánských Lázních
Český průvodce

28. května 2022 12:00 - 28. května 2022 14:30

Minulý víkend jsem s přáteli navštívil Boheminium - park miniatur, který představoval miniaturní kopie různých památek v České republice. Většinou jde samozřejmě o různé hrady a zámky, ale najdou se i miniatury restaurátorského typu, tedy jak vypadalo okolí konkrétní atrakce.

Popis

V parku je celkem až 7 desítek různých miniatur v měřítku 1:25. Za pár hodin se můžete pomalu projít po parku a zároveň se dívat na zvířata v ohradách. Jsou tam kozy a poníci. A pro děti v parku je dětské hřiště, také děti mohou jezdit na koních, alespoň v době našeho příjezdu tam bylo pár koní.

V parku se nacházejí nejznámější zámky a nejkrásnější místa, jako je přehrada v Lesu Království, která ve skutečnosti vypadá velmi krásně a navíc jako hračka.

Některé miniatury mají tlačítko, které zapíná mechanické prvky, jako je rozjezd vlaku nebo lanovky. Například v miniaturním hotelu na Ještědu se rozjede lanovka a přívěsy jezdí shora dolů a zpět. Pravda, doufal jsem, že ještě projedou uvnitř budovy, ale žádné štěstí, jezdí nahoru a dolů a pak se vrací po stejném drátu zpět, to znamená, že neudělají úplný kruh jako skuteční.

Pokud jste již navštívili mnoho míst v České republice a nevíte, kam ještě zavítat, pak můžete navštívit tento park a porovnat svůj seznam navštívených míst s tím, co jste ještě nenavštívili. A také se podívejte na atrakce v miniatuře, abyste upřednostnili návštěvy.

Tento park bych také doporučil navštívit, pokud jste v ČR poprvé a máte možnost a svobodu se tam dostat. Možná tato návštěva změní vaše plány na návštěvu některé z památek, které jste plánovali navštívit. A vy se rozhodnete některé z nich nahradit jinými.

Osobně jsem si pro sebe poznamenal pár nových míst, která plánuji v budoucnu navštívit.

Cestovní poznámky

  • Vstupné je 160 Kč za dospělou vstupenku, slevy jsou i pro studenty a děti. Až 3 roky zdarma.
  • Otevírací doba parku je od pondělí do pátku od 10:00 do 18:00. V zimě zavírá o 1 hodinu dříve a o státních svátcích o 1 hodinu později.
  • Všechny miniatury mají popis ve čtyřech jazycích: česky, německy, rusky a anglicky.
  • U parku je placené parkoviště, cena parkování je 50 Kč na celý den.
  • V těsné blízkosti parku je Hotel Krakonoš s restaurací a možností stravování. Cena je rozumná, asi jako pracovní oběd v Praze.

Mapa
Galerie