Evgenii Legotckoi 24. května 2022 18:26
Kostel svaté Ludmily
Průvodce Prahou

Jedním z prvních míst, o kterém bych chtěl mluvit, je kostel sv. Ludmily ( česky. Kostel sv. Ludmily), který se nachází na náměstí Míru ( čes. Náměstí Míru) v Praze 2.

Tento novogotický kostel byl postaven v letech 1888-92 architektem Josefem Mokerem. Trojlodní cihlová stavba s křížovou příčnou lodí, dvěma štíhlými věžemi (60 m). Každá z věží je vybavena dvěma zvony. Interiér se vyznačuje barevnými vitrážemi a je plný bohaté malby a sochařské výzdoby.

Odkaz na historii

Ljudmila se narodila v rodině knížete Pšovana Slavibora, později se stala manželkou Borživoje I., prvního křesťanského knížete České republiky. Ludmila a Borzhivoy byli pokřtěni kolem roku 871 biskupem Metodějem ve Velegradu na dvoře knížete Svjatopolka (874-885). Po návratu spolu vládli více než sedm let.

Kvůli christianizaci v letech 883/884 (přesná data nejsou známa) došlo proti knížeti k povstání a kníže Borživoj uprchl k moravskému knížeti Svjatopolkovi I. a s jeho pomocí povstání záhy potlačil. Na počest vítězství postavil ve svém hlavním městě kostel Panny Marie. Když Borzhivoy o několik let později zemřel, jeho země přešly pod přímou pravomoc prince Svjatopolka I., po jeho smrti v roce 894 se však knížetem Čech stal nejstarší syn Borzhivoy Spytignev I., který zemřel roku 915.

Vládu převzal další syn Vratislav I., ženatý s Dragomirem, formální křesťankou, která podporovala pohanské tradice. Vratislav zemřel a dědicem zůstal jeho osmiletý syn Vatslav (Wenceslav, Vjačeslav). Václav byl vychován svatou Ludmilou v křesťanském duchu, zatímco jeho bratr Boleslav, vychovaný matkou, vyrostl v tradicích pohanství.

Po smrti Vratislava Ludmila nadále ovlivňovala svého vnuka. Působila jako regentka, podporovala Václava. Na popud Dragomiřiny snachy vtrhli v noci z 15. na 16. září 921 do Ljudmiliných komnat dva vrazi, kteří patřili k pohanské šlechtě, a uškrtili ji. Závoj princezny byl pravděpodobně používán jako vražedná zbraň, která se později stala jejím symbolem. Ljudmila, která zemřela ve věku asi 60 let, se stala mučednicí a v letech 1143-1144 byla svatořečena jako svatá.

V roce 925 nařídil mladý český panovník Václav převézt Ludmiliny ostatky z Tetína do Prahy do baziliky sv. Jiří Vítězný (čes. Svatý Jiří, sv. Jiří) na Pražském hradě, kde odpočívají dodnes. Hlava sv. Ludmily spočívá v relikviáři římskokatolické katedrály sv. Víta vedle hlavy jejího vnuka, rovněž kanonizovaného pravoslavným kostelem svatého Václava (Vjačeslava).

Ludmila je uctívána jako patronka České republiky, je také patronkou babiček, maminek a křesťanských učitelů. Dnem jeho oslav je 16. září, v tento den se na území Pražského hradu koná slavnostní mše. V těch Místních pravoslavných kostelech, kde se používá starý styl, připadá památný den sv. Ludmily na 29. září podle nového stylu.

Místa v oblasti

V blízkosti kostela se nachází metro Náměstí Míru (jedná se o zelenou linku) a také v docházkové vzdálenosti (15 minut) je náměstí Václava Havla (jedno z hlavních pražských náměstí).

V okolí náměstí Míru je několik různých restaurací, z nichž bych zmínil dvě z nich, které existují již velmi dlouho a mají své stálé zákazníky:

  • Zapomenutý Čas je restaurace s českou kuchyní. Tuto restauraci doporučuji zejména v době oběda (od 11 do 15 hodin). Za rozumnou cenu dostanete dobrý oběd (v době psaní článku se cena za oběd se sklenicí piva pohybovala v rozmezí 200 korun). V létě je otevřena i terasa.
  • Bruxx – Jedná se o belgickou restauraci, kde můžete ochutnat belgické pivo a objednat si talíř s mořskými plody. Nejlepší je rezervovat si stůl v této restauraci předem, protože průměrná cena na osobu může dosáhnout 1000 korun nebo více.

Cestovní poznámky

Tento kostel je aktivní a pravidelně se v něm konají bohoslužby. Na náměstí před kostelem se také konají vánoční a velikonoční trhy. O Vánocích se také na náměstí Míru staví slavnostní strom, ne tak velký jako na Staroměstském náměstí. A obvykle je pod stromeček umístěna expozice narození Krista.

Během Signal festivalu, který se obvykle koná v polovině října, se na fasádu kostela promítá světelná show, která obvykle trvá 5-10 minut a opakuje se každých 15-30 minut.

Pro sběratele pamětních mincí je v sále kostela automat, ve kterém za 2 eura nebo 50 korun dostanete pamětní minci s vyobrazením tohoto kostela.

Mapa
Galerie