Valentin Artemev 26. června 2022 22:14
Park Güell v Barceloně
Sen u moře

26. července 2020 12:30 - 26. července 2020 15:30

Když se vysloví slovo „Barcelona“, objeví se vynikající fotbalový tým, slavná Sagrada Familia (Chrám Sagrada Familia), pláže, úžasný výhled na město z ptačí perspektivy a samozřejmě Park Güell, jehož autorem je Katalánský filantrop Güell a ztělesněný Antoni Gaudím se vynoří v hlavě - a tím počal Sagrada Familia.

Samotný park je jedinečnou symbiózou přírody a architektury nenapodobitelného Gaudího stylu: perníkové chaloupky, sloupy, oblouky, mosty, schody – vše vypadá, jako by vám říkalo „Snězte mě!“. A jakmile budete jíst, budete jistě vyšší než hory. Nebo naopak, zmenšíte se na velikost myši. Nevím, jestli se Gaudí inspiroval Alenkou v říši divů, ale když se tam projdete, určitě chcete králičí noru najít.


A přesto, jít tam v poledne pro mě nebyl zrovna nejčerstvější nápad: v červenci je v Barceloně slunce vážně horké. V parku se můžete procházet po původních cestách ve stínu, ale všeobecná blízkost tam bude. A nejvíce architektonické šťávy je přímo pod sluncem. Takže pokud bych tam byl znovu v červenci, zvolil bych ranní hodiny 9-10 nebo večer po 18:00.

Poznámky k praxi

  • Cena vstupného za dospělou osobu bez slev 10 EUR. Pro děti/studenty/starší osoby mají vlastní tarify.
  • Vstupenku zakoupíte na pokladně na místě nebo online.
  • Park je otevřen od 9:30 do 19:30.
  • Buďte chytřejší než já a dostaňte se do parku městskou hromadnou dopravou: jsou zde autobusy a metro. Šel jsem tam, protože jsem chtěl vidět město, a jít na horu bylo docela hloupé rozhodnutí.
  • V parku u vchodu je kavárna a obchod se suvenýry.

Mapa
Galerie